ένας ιδανικός συνδυασμός

Το Κολυμπάρι Χανίων είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στη βάση της Χερσονήσου Ροδωπού στη βορειοδυτική Κρήτη. Το Κολυμπάρι παρουσιάζει ήπια ανάπτυξη, και είναι το ιδανικό μέρος για να μείνετε αν θέλετε να νιώσετε την ζωή ενός Κρητικού χωριού.

Το χωριό Κολυμπάρι βρίσκεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης των Χανίων. Μπορείτε να φτάσετε εύκολα στο χωριό με το αυτοκίνητο, καθώς ο δρόμος που το συνδέει με την πόλη των Χανίων είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος στην Χερσόνησο Ροδωπού φτάνει μέχρι το χωριό Αφράτα

Κολυμπάρι: Ένα χωριό των Χανίων δίπλα στην Χερσόνησο Ροδωπού με τη δική του ιδιαίτερη ατμόσφαιρα

Όταν βρίσκεστε στο Κολυμπάρι, δεν μπορείτε να μην προσέξετε την αίσθηση του Κρητικού χωριού που αυτό έχει. Κάθε μέρα, μπορείτε να δείτε τους (περίπου 1.200) μόνιμους κατοίκους του, και τους επισκέπτες του, να γεμίζουν τους δρόμους και τα μαγαζιά του.

Σήμερα, οι κύριες ασχολίες των μόνιμων κατοίκων είναι ο τουρισμός, η γεωργία, και, φυσικά, η αλιεία, καθώς στα νερά στα ανοιχτά της – κατά το μεγαλύτερο μέρος ακατοίκητης – χερσονήσου του Ροδωπού υπάρχουν άφθονα ψάρια. Ανάμεσα στα πολλά προϊόντα που παράγονται τοπικά, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το κρασί του Κολυμπαρίου είναι γνωστά σε όλα τα Χανιά και την Κρήτη για την κορυφαία τους ποιότητα.

Ένας από τους κύριους λόγους που το Κολυμπάρι είναι τόσο δημοφιλές στους επισκέπτες, είναι το ότι εξισορροπεί ιδανικά την αίσθηση του παλιού χωριού με τις σύγχρονες τουριστικές ανέσεις. Με παρόμοιο τρόπο, οι φιλικοί και εξυπηρετικοί ντόπιοι συνδυάζουν το παραδοσιακό Κρητικό πνεύμα με δεκαετίες εμπειρίας στη φιλοξενία.

Τέλος, η τοποθεσία του, στον όμορφο κόλπο του Κολυμπαρίου στη βάση της χερσονήσου του Ροδωπού, δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Γενικά, το χωριό του Κολυμπαρίου είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να μείνετε, αν θέλετε ήρεμες, ήσυχες διακοπές, σε ένα μέρος γεμάτο με φύση και υπέροχη θέα στη θάλασσα – και όλα αυτά, χωρίς να θυσιάσετε τίποτα από την άνεσή σας.

Έξω από το χωριό Κολυμπάρι: Τι να δείτε στην Χερσόνησο Ροδωπού

Η εξαιρετική χερσόνησος του Ροδωπού, με το χαρακτηριστικό της επίμηκες σχήμα, εκτείνεται στα βόρεια του Κολυμπαρίου. Είναι η ανατολική από τις δύο χαρακτηριστικές, σαν κέρατα, χερσονήσους στα βορειοδυτικά των Χανίων.

Το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο κοντά στο Κολυμπάρι βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό, στη νοτιοανατολική ακτή της χερσονήσου του Ροδωπού: Η Μονή της Παναγίας Οδηγήτριας, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως Μονή Γωνιάς, καθώς βρίσκεται στο δυτικό άκρο του κόλπου του Κολυμπαρίου.

Η Μονή Γωνιάς χτίστηκε τον 9ο αιώνα και αποτέλεσε για αιώνες προπύργιο του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητικών κατά των Οθωμανών κατακτητών – και έχει περάσει πολλά δεινά ακριβώς γι’ αυτό. Παρόλο που μια μεγάλη πυρκαγιά το 1867 έκαψε πολλούς από τους παμπάλαιους θησαυρούς του, σήμερα μπορεί κάποιος να βρει αρκετά χειρόγραφα και βιβλία περασμένων αιώνων με μεγάλη ιστορική αξία, στη βιβλιοθήκη της μονής.

Αλλά το πιο συναρπαστικό κομμάτι της Χερσονήσου Ροδωπού είναι το βόρειο τμήμα της. Με ελάχιστους μόνιμους κάτοικους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι βοσκοί, και χωρίς ασφαλτοστρωμένους δρόμους στην περιοχή, είναι ένας τόπος γεμάτος από άγρια φυσική ομορφιά.

Στο βορινό άκρο της χερσονήσου, κοντά στη γνωστή παραλία Μένιες, μιας από τις καλύτερες παραλίες των Χανίων, και σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το χωριό Κολυμπάρι, βρίσκεται το Ιερό Δίκτυννας (Δικτυνναίο), το πιο σημαντικό ιερό της περιοχής κατά την αρχαιότητα, όπου λατρευόταν η θεά Άρτεμις Βριτόμαρτις από τον 2ο π.Χ. αιώνα.

Η Ροδωπού, κυρίως λόγω του ότι είναι απομονωμένη, έχει μια ξεχωριστή, πολύ ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα, με πλήθος από τοπικά και μεταναστευτικά πτηνά να φωλιάζουν εδώ. Το πιο χαρακτηριστικό είδος πτηνού στην περιοχή είναι ο μεγαλοπρεπής χρυσαετός με λευκή ουρά.

Πιθανόν ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την Χερσόνησο Ροδωπού είναι με μια εκδρομή με βάρκα από αυτές που ξεκινούν από το λιμάνι του Κολυμπαρίου. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να επισκεφτείτε τα απομακρυσμένα της αξιοθέατα με ευκολία.

Η γαλήνια αίσθηση του χωριού, μαζί με τα κρυμμένα αξιοθέατα και τους φυσικούς θησαυρούς της Χερσονήσου Ροδωπού είναι εξαιρετικοί λόγοι για να επιλέξετε το Κολυμπάρι για τις επόμενες διακοπές σας στα Χανιά.