Σε εξαιρετική θέση ακριβώς έξω από το Κολυμπάρι

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι Χανίων είναι κοινωφελές Ίδρυμα της κατηγορίας των Εθνικών Κληροδοτημάτων, το οποίο διαδραματίζει ένα μοναδικό και κρίσιμο ρόλο στην έρευνα και την εκπαίδευση της Ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης είναι ένα ίδρυμα που επηρεάζει τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών πολύ πέρα από τα σύνορα των Χανίων και της Κρήτης, και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ των μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων του είναι οι δύο αίθουσες συνεδρίων υψηλού επιπέδου που διαθέτει, οι οποίες φιλοξενούν τακτικά μεγάλα θρησκευτικά συνέδρια από όλον τον κόσμο.

Αν και είναι θρησκευτικό ίδρυμα, οι δραστηριότητες της ακαδημίας δεν περιορίζονται σε θρησκευτικά ζητήματα μόνο. Εδώ γίνεται καινοτόμα εργασία και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα σε θέματα που αφορούν τη βιολογία, το περιβάλλον και τον τοπικό πολιτισμό.

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης: Σε εξαιρετική θέση ακριβώς έξω από το Κολυμπάρι

Η θέση της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη: Το ίδρυμα βρίσκεται στα νότια της γραφικής χερσονήσου Ροδωπού, σε μια θέση όπου έχει εξαιρετική θέα από ψηλά προς τον μεγάλο και γραφικό κόλπο των Χανίων.

Η ακαδημία είναι πολύ κοντά στο χωριό Κολυμπάρι, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου. Έχει χτιστεί δίπλα στην περίφημη Μονή Γωνιάς, το πιο γνωστό μοναστήρι στα βορειοδυτικά του νομού Χανίων.

Σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, είναι εύκολο να φτάσετε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης από οπουδήποτε στον κόσμο, μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Χανίων και του Λιμανιού της Σούδας.

Ένα ίδρυμα στο Κολυμπάρι με κεντρικό ρόλο παγκοσμίως στις Ορθόδοξες θρησκευτικές σπουδές

Η βασική αποστολή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης είναι η διαλογική μαρτυρία και η λειτουργική διακονία της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο. Ως εκ τούτου, το έργο της είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια του πνεύματος του διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και στις άλλες ομολογίες και θρησκείες, και γενικότερα ανάμεσα στην πίστη, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Η ακαδημία είναι πολύ δραστήρια στη διοργάνωση συνεδρίων στους τομείς της Ορθοδοξίας και της θρησκείας γενικότερα. Για τον λόγο αυτό, διαθέτει δύο συνεδριακές αίθουσες συνολικής χωρητικότητας μέχρι 650 ατόμων, οι οποίες συνοδεύονται από 2 καμπίνες διερμηνείας και 6 ξεχωριστά γραφεία συνεδριάσεων για συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας. Ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας συμπεριλαμβάνει βιντεοπροβολείς, προβολείς διαφανειών και οριζόντιους, οθόνες προβολής, πόντιουμ ομιλητών με μικρόφωνα, τραπέζια και όρθια μικρόφωνα για τους ομιλητές, δείκτες λέιζερ, καθώς και 30 πίνακες σημειώσεων διπλής όψης.

Το καινοτόμο έργο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης καλύπτει πολλούς τομείς, όπως:
– Την επιμόρφωση των στελεχών της Εκκλησίας σε πανελλήνιο και διορθόδοξο επίπεδο, με στόχο τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου.
– Την αφύπνιση και τόνωση της ενοριακής συνείδησης και ζωής.
– Τη στήριξη των γυναικείων συλλόγων της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και την γενικότερη ενθάρρυνση της γυναίκας για ενεργό συμμετοχή στα της Εκκλησίας και της κοινωνίας.
– Την επιμόρφωση εκπαιδευτικών και γονέων μέσα από πανελλήνια και διεθνή σχετικά συνέδρια.
– Τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, κυρίως στους τομείς: Θεολογία και σύγχρονη γνώση, Ιατρική, Βιολογία/Γενετική, Βιοϊατρική, Βιοτεχνολογία, Βιοηθική, Φυσική-Αστρονομία κλπ.
– Την επιμόρφωση των αγροτών και γεωπόνων: ένα ειδικό πρόγραμμα για τη μελέτη του τουριστικού ζητήματος και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Ορθοδοξία και ιδεολογίες – διακομματικός διάλογος
– Τα προβλήματα και οι προοπτικές των αλλοδαπών στην Ελλάδα.
– Ορθοδοξία και Οικουμένη: Συμβολή στην προαγωγή της διεκκλησιαστικής διακονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όσων σχετικώς αποφασίζονται πανορθοδόξως. Φιλοξενία επίσημων θεολογικών διαλόγων, συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ), με το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ), και με τον Σύνδεσμο των Χριστιανικών Ακαδημιών της Ευρώπης
– Τα συνέδρια με θέματα που αφορούν τον διάλογο των θρησκειών και των πολιτισμών.

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι Χανίων είναι ένα ίδρυμα που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εύρεση και την επίλυση των θεμάτων της σύγχρονης κοινωνίας, που αφορούν την αλληλεπίδραση μεταξύ της Ορθοδοξίας, άλλων ομολογιών και θρησκειών, και της σημερινής επιστήμης και πολιτισμού.

Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες και οι μελετητές που συγκεντρώνονται στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, παράγουν ένα μεγάλο και σημαντικό έργο, το οποίο επηρεάζει τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών σε παγκόσμιο επίπεδο.