Στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα στην παλιά πόλη των Χανίων και την εκλεκτική συνοικία Χαλέπα

Η συνοικία Κουμ Καπί είναι στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα σε δύο διάσημες συνοικίες της πόλης των Χανίων: Την Παλιά Πόλη των Χανίων, που είναι το κέντρο της δραστηριότητας των επισκεπτών με το Παλιό Ενετικό Λιμάνι της, και την εκλεκτική συνοικία Χαλέπα. Η συνοικία έχει τη δική της μικρή παραλία, την παραλία του Κουμ Καπί.

Το όνομα Κουμ Καπί προέρχεται από την τουρκική λέξη “Kum Kapisi”, που σημαίνει «Πύλη της Άμμου», και αναφέρεται στην ενετική “Porta Sabbionara” (η οποία επίσης σημαίνει “Πύλη της Άμμου” στα ιταλικά), η οποία και χώριζε την Παλιά Πόλη – μέσω των τότε οχυρωματικών τειχών της πόλης – από τη συνοικία.

Πηγαίνοντας στη συνοικία Κουμ Καπί από το Παλιό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, και ο Προμαχώνας και η Πύλη Σαμπιονάρα.

Όταν περπατάτε στο Παλιό Ενετικό Λιμάνι και φτάσετε στο ανατολικό του άκρο, μπορείτε είτε να γυρίσετε πίσω – όπως κάνουν πολλοί επισκέπτες – είτε να συνεχίσετε στο μικρό δρόμο που πηγαίνει προς τα μέσα, δίπλα από ένα μικρό χώρο στάθμευσης, και να ανακαλύψετε ένα από τα “κρυμμένα μυστικά” της πόλης των Χανίων: τη συνοικία Κουμ Καπί.

Μετά από μόλις 200 μέτρα περίπου από το Παλιό Ενετικό Λιμάνι, θα βγείτε σε μια μικρή παραλία, την παραλία του Κουμ Καπί, που βρίσκεται περίπου 2 μέτρα χαμηλότερα από το ύψος του παραλιακού πεζόδρομου. Στη δυτική άκρη της παραλίας, όπου και θα φτάσετε πρώτα, βρίσκεται ένας εντυπωσιακός Ενετικός προμαχώνας χτισμένος κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, πάνω στον οποίο μπορείτε ακόμη και σήμερα να δείτε τον μεγάλο Ενετικό Θυρεό με τον Λέοντα.

Αυτός είναι ο Προμαχώνας Σαμπιονάρα, ο οποίος, μαζί με την Πύλη Σαμπιονάρα, που βρίσκεται μερικά μέτρα πιο δίπλα, χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, για να προστατεύσει την πόλη των Χανίων από τους Οθωμανούς. Αυτή είναι η λεγόμενη “Πύλη της Άμμου” των Ενετών, η οποία αργότερα, κατά την Οθωμανική περίοδο της πόλης, έδωσε το όνομά της στη συνοικία Κουμ Καπί.

Η μικρή χερσόνησος πάνω στην οποία χτίστηκε ο Προμαχώνας Σαμπιονάρα, είναι τεχνητή, και δημιουργήθηκε από τους Ενετούς για να προστατεύσουν καλύτερα την ανατολική πλευρά του λιμανιού. Η Πύλη Σαμπιονάρα, δίπλα στον προμαχώνα, χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακός χώρος τέχνης

Από αυτό το σημείο, μπορείτε να δείτε τη συνοικία Κουμ Καπί να απλώνεται προς τα ανατολικά, με την δική της μικρή παραλία, και τη δική της ξεχωριστή, ζωντανή ατμόσφαιρα στα καφέ, τις ταβέρνες και τα μπαρ της.

Η συνοικία Κουμ Καπί μέσα στην ιστορία: Μια πλήρης μεταμόρφωση

Το σημερινό Κουμ Καπί είναι μια ωραία περιοχή δίπλα στην Παλιά Πόλη των Χανίων, σε μια όμορφη τοποθεσία μπροστά στη θάλασσα. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλά συμπαθητικά καφέ, ταβέρνες και μπαρ, το ένα δίπλα στο άλλο.

Αυτή η παραλιακή ζώνη του σημερινού Κουμ Καπί, είναι γεμάτη κόσμο πρωί και βράδυ, καθώς είναι πολύ δημοφιλής στους κατοίκους των Χανίων. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε και πολλούς επισκέπτες εκεί, καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν ανακαλύψει αυτό το μικρό κόσμημα, με μερικά από τα καλύτερα σημεία, τόσο τη μέρα, όσο και τη νύχτα, για να χαλαρώσετε, μετά από μια μεγάλη μέρα εξερεύνησης στην πόλη των Χανίων και το Παλιό Ενετικό Λιμάνι – ή και πριν από αυτή, καθώς στην παραλία του Κουμ Καπί θα βρείτε επίσης και εξαιρετικά μέρη που είναι ανοιχτά νωρίς για καφέ και πρωινό.

Όταν βλέπετε πόσο όμορφη είναι η σύγχρονη συνοικία του Κουμ Καπί, δεν μπορείτε να φανταστείτε το – όχι και τόσο λαμπερό – παρελθόν της. Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, στα μέσα του 19ου αιώνα, κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Οθωμανικής κατοχής στο νησί, η συνοικία δεν ήταν παρά ένας πολύ φτωχός οικισμός της εποχής εκείνης, που θύμιζε μικρό χωριό.

Αυτή ήταν η περιοχή όπου έμεναν οι εργάτες του λιμανιού. Έχοντας μεταφερθεί στα Χανιά από τη Νότια Αφρική από τους Οθωμανούς, αυτοί οι φτωχοί άνθρωποι ζούσαν μέσα σε αυτοσχέδιες καλύβες, είτε αυτά ήταν αντίσκηνα, είτε μικρά σπιτάκια φτιαγμένα από κομμάτια ξύλου ή τενεκέ. Η όλη περιοχή ήταν στην κυριολεξία μια “φαβέλα” της εποχής.

Τα πράγματα άλλαξαν ραγδαία στη συνοικία μετά το 1913, όταν και έγινε η επανένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Την περίοδο που ακολούθησε, το μεγαλύτερο μέρος του εξαθλιωμένου Αφρικανικού πληθυσμού επέστρεψε στις πατρίδες του στη Βόρεια Αφρική. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το 1924, πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ήρθαν για να μείνουν στην περιοχή, αφού κατάφεραν να επιβιώσουν από τη σφαγή του Ελληνικού πληθυσμού από τον Τουρκικό στρατό.

Οι νέοι, σκληρά εργαζόμενοι κάτοικοι της συνοικίας, υποβοηθούμενοι και από την επαρκή χρηματοδότηση του Ελληνικού Κράτους, συνέβαλαν στη γρήγορη ανάπτυξη της περιοχής. Σήμερα, με τη βοήθεια και της τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, η συνοικία Κουμ Καπί είναι ένα πραγματικό κρυμμένο κόσμημα, δίπλα ακριβώς στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Όταν επισκέπτεστε την πόλη των Χανίων και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, και να εξερευνήσετε πέρα από την εκπληκτική Παλιά Πόλη, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περπατήσετε λίγες εκατοντάδες μέτρα ανατολικά του Παλιού Ενετικού Λιμανιού, ακριβώς δίπλα από τον Προμαχώνα και την Πύλη Σαμπιονάρα. Εδώ θα βρείτε την ξεχωριστή συνοικία Κουμ Καπί, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, το πρωινό σας, ένα γεύμα ή ένα ποτό, σε ένα από τα εκλεκτά μαγαζιά δίπλα στην όμορφη παραλία της.